Avrupa'nın kalbi Brüksel
İnci Gül'ün Brüksel ve Roma Basın Gezisi kapsamında hazırladığı Avrupa Notları'nın ilki dün yayınlanmıştı. Yazı dizisine bugün de devam eden İnci Gül, Brüksel'deki izlenimlerini paylaşmayı sürdürecek. İnci Gül, Basın Servisinden Jack Blackwell'in takdimiyle gezilen Avrupa Parlamentosu'na da yazı dizisinde yer verdi.YEME-İÇME KÜLTÜRÜ
Brüksel, yemek konusunda da heyecan verici. Fransa'dan daha fazla Michelin yıldızlı restaurant sahibi olmakla övünen Belçika, gurmeler için gerçek bir cennet. Belçika'nın en önemli yiyeceği patatestir. Her restoranda patatesin farklı pişirilmiş tarzlarına, farklı yemeklerine rastlayabilirsiniz. Patatese çok fazla düşkün olan Belçikalılar, patatesin 200'den fazla değişik yemeğini yapıyorlar. Midye, patates kızartması (Fransızca Moules Frites) ulusal yemekleri kabul ediliyor. Belçika'nın patates kızartmasının keşfedildiği yer olduğu düşünülüyor. Belçika, Avrupa'da çikolatanın ilk görüldüğü yerlerden. Daha önce bahsi geçen Charles V'in Güney Amerika'daki topraklarından gelen kakao çekirdekleri 500 yıl önce, bugün bile fazla rakibi olmayan çikolata yapımı geleneği başlatmış.
Brüksel, her türlü lezzeti bulacağınız çeşit ve kalitede restoranlarıyla da ünlüdür. Chez Leon'de Bruxelles, Auberge Des Chapeliers, Amadeus, La Roue d'Or en tanınmış restoranlar arasında yer alıyor.
BİR EĞLENCE ŞEHRİ
Brüksel, bir eğlence ve parti şehri olarak da biliniyor. Büyük Meydan'da her türlü eğlence ve aktiviteyi bulmanız mümkün. Yemek yiyebilir, alışveriş yapabilir, mimari kültürüne, zenginliklerine hayranlıkla bakabilir ve gece hayatını da burada yaşayabilirsiniz. Brüksel'in ara sokaklarında ve özellikle "ruf dua Marche Fromage" adı verilen sokak, gündüz başka gece başka bir havaya bürünüyor. Geceleri sokaklara atılan masalarda eğlence doludizgin devam eder. Sade bir eğlence kültürü olan Brüksel'de bir yerde oturup bir yandan biralarınızı yudumlayıp, bir yandan da arkadaşlarınızla sohbet etme ortamını bulabilirsiniz. Brüksel'de barlarda eğlence merkezlerinde en çok tüketilen içki biradır. 400'den fazla bira çeşidi olan Belçika'da bir de bira müzesi bulunuyor.
KONAKLAMA
Brüksel'de kalacağınız yeri seçerken en iyi tercih Grand Place'a yakın bir yer olmasıdır. Hotel İbis, Best Western Hotel ve Novotel yan yana yer alıyor. Bu üçlünün hemen arkasında ise Le Meridien Otel' de bulunuyor. Waterloo Bulvarı'nda yer alan ve Büyük Meydan'a çok yakın olan Hilton Brussels, şehir merkezinde yer alan ve geçtiğimiz yıllarda yenilenerek bambaşka bir kimliğe bürünen Hotel Leopold Brussels, Brüksel'in en iyi otelleri arasında yer alıyor. Silken Berlaymond Brussels, Thon Hotel Brussels City Centre, Bedford Hotel&Congress Centre, Renaisance Brussels Hotel, diğer ünlü otellerindendir. Bizim kaldığımız otel ise Hilton Brussels City'di. Bol yıldızlı otellerin yanı sıra kentin banliyölerinde küçük otel ve pansiyonları bulmak da mümkün.
AVRUPA PARLAMENTOSU
Basın Servisinden Jack Blackwell'in takdimiyle Avrupa Parlamentosu'nu (AP) gezen gazeteciler, parlamento hakkında genel bilgiler edindi.
Avrupa Birliği'nin danışma ve yasama organı olarak faaliyet gösteren Avrupa Parlamentosu (AP), üye ülkelerin parlamenterlerinden oluşuyor. İlk toplantısını 19 Mart 1958'de yapan AP, AB'ye katılacak tam üyeler, AB Komisyonu Başkanı ve komiserlerinin seçimi, AB bütçesinin belirlenmesi konularında son sözü söyleme hakkına sahip.
AP, kuruluşu sırasına AB'ye üye olan 6 ülkenin parlamenterlerinden oluşuyordu ve ulusal parlamentoların atadığı 142 parlamenter AP'nin üyeleri olarak görev yapıyordu. AP, yazılı ve sözlü önergeler ile AB'de Bakanlar Kurulu gibi faaliyet gösteren Avrupa Birliği (AB), 25 Avrupa ülkesinden oluşan bir uluslararası örgüttür. Maastricht Anlaşması ile kurulan AB'nin yasal zeminini 1 Şubat 2003'te yürürlüğe giren Nice Anlaşması oluşturur. AB Komisyonu'nu sürekli sorgulama hakkına sahip bulunuyor ve gerektiği takdirde gensoru önergesi vererek AB Komisyonu'nu görevden alabiliyor.
AP'nin yetkileri özellikle 1 Kasım 1993'te Maastricht Antlaşması'nın yürürlüğe girmesiyle önemli ölçüde artırıldı ve AP artık adına uygun şekilde bir yasama organı gibi görev yapmaya başladı. AP, AB içinde yasalaşması gereken bazı kanun tasarılarının onayı için karar organı Bakanlar Konseyi ile birlikte ortak karar verme hakkına da sahip.
AVRUPA PARLAMENTOSU SEÇİMLERİ
AP'nin 626 üyesi bulunuyor. 20 yıldan fazla süreyle ulusal parlamentolardan gönderilen üyelerden oluşan AP için ilk kez 7-10 Haziran 1979'da seçimler düzenlendi. AB üyesi ülkeler nüfuslarına göre AP'de temsil ediliyorlar. Parlamentoda, AB'nin en kalabalık ülkesi olan Almanya'dan 99 parlamenter bulunurken, en az parlamentere sahip olan Lüksemburg'un AP'de 6 temsilcisi var. Amsterdam sözleşmesi uyarınca, AP'nin üyeleri 700'le sınırlandı. AB'ye gelecek yıllarda yeni üyeler alınsa bile, AP'nin parlamenter sayısı 700'ü geçemeyecek. AP'de dokuz siyasi grup bulunuyor. Her beş yılda bir yapılan AP seçimlerine katılım oranı, ulusal parlamento seçimlerine oranla her zaman daha düşük. Katılma oranı, 1994 yılında yapılan seçimlerde yüzde 42'de kalmıştı.
AP'DEKİ SON TABLO
Avrupa Birliği'ne üye 15 ülkede Haziran ayında yapılan AP seçimlerinden Hıristiyan Demokrat grubu zaferle çıktı. Seçim sonuçlarına göre, daha önce 201 parlamentere sahip olan
1 Kasım 1993 tarihinde yürürlüğe giren Maastricht Antlaşması ile Avrupa'daki bütünleşme süreci, Avrupa Birliği adını almıştır. Aynı Antlaşma ile, Tek Para Birimine geçilmesi hükme bağlanmıştır.
Hıristiyan Demokratların sandalye sayısı 233'e çıkarken, AP'de 212 üye ile en fazla sandalyeye sahip olan Sosyalist grubun üye sayısı 180'e düştü. Liberal grup, sandalye sayısını 42'den 50'ye çıkartırken, Yeşiller de sandalye sayısını 42'den 48'e çıkarttı. Daha önce 34 sandalyeye sahip olan komünist grup ise parlamenter sayısını 42'ye yükseltti. AP'de arta kalan sandalyeleri de diğer küçük gruplara bağlı parlamenterler ile bağımsız üyeler paylaşıyorlar.